Pin
Send
Share
Send


Chipmunk is de algemene naam voor een van de kleine, gestreepte, eekhoornachtige knaagdieren waaruit het geslacht bestaat Tamias van de stam Marmotini in de familie Sciuridae. traditioneel, Eutamias was beschouwd als een tweede geslacht van chipmunks, maar vandaag wordt algemeen beschouwd als een subgenus van Tamias.

Ecologisch vervullen chipmunks verschillende belangrijke functies in bosecosystemen, waaronder zaadverspreiding en vestiging, vectoren voor verspreiding van sporen van ondergrondse sporocarps (truffels) (die het vermogen missen om hun sporen door de lucht te verspreiden), en belangrijke componenten van verschillende voedselketens, dienen als prooi voor verschillende roofzuchtige zoogdieren en vogels, terwijl ze zelf opportunistische roofdieren zijn. Voor mensen voegen chipmunks verwondering toe aan hun ervaring van de natuur en worden ze over het algemeen gunstig weergegeven in kunst, televisie en films.

Overzicht

Chipmunks behoren tot de eekhoornfamilie, Sciuridae. Hoewel alle leden van Sciuridae eekhoorns kunnen worden genoemd, verwijst de term eekhoorn in de dagelijkse taal in de Engelstalige wereld meestal naar boomeekhoorns, die lid zijn van de geslachten sciurus en Tamiasciurus. De Sciuridae-familie omvat ook vliegende eekhoorns en grondeekhoorns zoals de aardeekhoorn, prairiehond en marmot (inclusief bosmarmotten). De grondeekhoorns worden geplaatst in stam Marmotini en omvatten verschillende geslachten, waarvan er één het geslacht is Tamias (de eekhoorns).

Historisch gezien werden sinds een revisie van Howell in 1929 twee geslachten chipmunks herkend: het geslacht Tamias gevonden in oostelijk Noord-Amerika, en het geslacht Eutamias gevonden in het westen van Noord-Amerika (subgenus Neotamias) en Azië (subgenus Eutamias) (Ellis en Maxson 1979). Verschillende autoriteiten steunden deze twee geslachten (White 1953) of plaatsten alle chipmunks in één geslachten, Tamias. Chromosomale studies door Nadler et al. (1977) leidde ook tot een aanbeveling om alle chipmunks in het geslacht te plaatsen Tamias. Momenteel ondersteunen de autoriteiten over het algemeen het herkennen van één geslacht chipmunks, met 25 soorten verdeeld over drie subgenera: Tamias, Eutamiasen Neotamias (Piaggio en Spicer 2001; Myers et al. 2006; Wilson and Reeder 2005)). Van deze 25 soorten is er één in Noordoost-Azië, één in Oost-Noord-Amerika en de rest komt oorspronkelijk uit West-Noord-Amerika.

Tamias is Latijn voor "opslaghouder", een verwijzing naar de gewoonte van de dieren om voedsel te verzamelen en te bewaren voor gebruik in de winter (Whitaker en Elman 1980). De gemeenschappelijke naam is oorspronkelijk mogelijk gespeld als 'chitmunk' (van het Odawa-woord jidmoonh, wat "rode eekhoorn" betekent; vgl Ojibwe, ajidamoo). De vroegste vorm die wordt genoemd in het Oxford English Dictionary (vanaf 1842) is 'chipmonk'. Andere vroege vormen zijn 'chipmuck' en 'chipminck', en in de jaren 1830 werden ze ook 'chip-eekhoorns' genoemd, mogelijk in verband met het geluid dat ze maken. Ze worden ook "gestreepte eekhoorns" of "grondeekhoorns" genoemd, hoewel de naam "grondeekhoorn" vaker naar het geslacht verwijst Spermophilus.

Beschrijving

Een aardeekhoorn in relatie tot een menselijke hand.

Zoals alle knaagdieren, staan ​​leden van Sciuridae bekend om hun tanden. Ze hebben een paar grote snijtanden op de boven- en een op de onderkaak die continu groeien en kort moeten worden gehouden en moeten worden geslepen door regelmatig te knagen. (Het woord 'knaagdier' ​​komt van het Latijnse woord voor 'knagen'.) Het tweede paar snijtanden, de hoektanden en de eerste premolaren ontbreken in knaagdieren, waardoor er een opening ontstaat tussen de snijtanden en de tanden.

Oosterse chipmunks paren in het vroege voorjaar en opnieuw in de vroege zomer en produceren nesten van vier of vijf jonge dieren tweemaal per jaar. Westerse chipmunks broeden maar één keer per jaar. De jongen komen na ongeveer zes weken uit het hol en gaan binnen de volgende twee weken zelfstandig op pad.

Chipmunks bouwen uitgestrekte holen, die meer dan 3,5 meter lang kunnen zijn met verschillende goed verborgen ingangen. De slaapvertrekken worden extreem schoon gehouden omdat schelpen en ontlasting worden opgeslagen in afvaltunnels.

Hoewel ze meestal worden afgebeeld met hun poten tot aan de mond, pinda's eten, of bekender hun wangen uitpuilend aan beide kanten, eten chipmunks een verscheidenheid aan voedsel. Hun omnivoor dieet bestaat uit graan, noten, vogeleieren, schimmels, wormen en insecten. Aan het begin van de herfst beginnen veel soorten chipmunk deze goederen in hun holen op te slaan, voor de winter. Andere soorten maken meerdere kleine caches van voedsel. Deze twee soorten gedrag worden oppotten en oppotten genoemd. Grotere hoarders leven meestal tot hun lente in hun nest.

Belang

Aardeekhoorn in het Nationale Bos van Deschutes, Oregon wordt gefotografeerd dat

Chipmunks vervullen verschillende belangrijke functies in bosecosystemen. Hun activiteiten het oogsten en hamsteren van boomzaden spelen een cruciale rol in de vestiging van zaailingen. Ze consumeren veel verschillende soorten schimmels, waaronder diegenen die betrokken zijn bij symbiotische mycorrhiza-associaties met bomen, en zijn een belangrijke vector voor verspreiding van de sporen van ondergrondse sporocarps (truffels), die samen met deze en andere mycofage zoogdieren zijn geëvolueerd en daarmee de vermogen om hun sporen door de lucht te verspreiden.

Deze kleine eekhoorns spelen een belangrijke rol als prooi voor verschillende roofzoogdieren en vogels, maar zijn zelf ook opportunistische roofdieren, vooral met betrekking tot vogeleieren en nestvogels. In Oregon, Mountain Bluebirds (Siala currucoides) zijn geobserveerd energetisch chipmunks mobbing die ze in de buurt van hun nest bomen zien.

Als ze niet worden aangetast, worden ze vaak moedig genoeg om voedsel uit handen van mensen te nemen. De verleiding om een ​​wild dier op te pikken of te aaien, moet echter strikt worden vermeden. Hoewel rabiës uitzonderlijk zeldzaam (zo niet onbestaande) is bij knaagdieren, kunnen chipmunkbeten virulente en gevaarlijke bacteriële infecties overbrengen.

Soorten

  • Alpine Chipmunk, Tamias alpinus
  • Geel-grenen eekhoorn, Tamias amoenus
  • Buller's Chipmunk Tamias bulleri
  • Grijsvoetige aardeekhoorn, Tamias-canipes
  • Grijs-collared Chipmunk, Tamias cinereicollis
  • Cliff Chipmunk, Tamias dorsalis
  • Durango ChipmunkTamias durangae
  • Merriam's Chipmunk, Tamias merriami
  • Minste Chipmunk, Tamias minimus
  • California Chipmunk, Tamias obscurus
  • Geelwangwang Chipmunk, Tamias ochrogenys
  • Palmer's Chipmunk, Tamias palmeri
  • Panamint Chipmunk, Tamias Panamintinus
  • Eekhoorn met lange oren, Tamias quadrimaculatus
  • Colorado Chipmunk, Tamias quadrivittatus
  • Roodstaart Chipmunk, Tamias ruficaudus
  • Hopi Chipmunk, Tamias rufus
  • Allen's Chipmunk, Tamias Senex
  • Siberische chipmunk, Tamias sibiricus
  • Siskiyou Chipmunk, Tamias siskiyou
  • Sonoma Chipmunk, Tamias sonomae
  • Lodgepole Chipmunk, Tamias speciosus
  • Oost-aardeekhoorn, Tamias striatus
  • Townsend's Chipmunk, Tamias stedendii
  • Uinta Chipmunk, Tamias umbrinus

Referenties

  • Ellis, L. S. en L. R. Maxxon. 1979. Evolutie van de chipmunk-geslachten Eutamias en Tamias. Journal of Mammalogy 60(2): 331-334.
  • Howell, A. H. 1929. Herziening van de Amerikaanse eekhoorns. Washington, D.C .: U.S. Department of Agriculture, Bureau of Biological Survey. Nee. 52.
  • Myers, P., R. Espinosa, C. S. Parr, T. Jones, G. S. Hammond en T. A. Dewey. 2006. Geslacht Tamias (Chipmunks) Animal Diversity Webs (online) . Ontvangen op 3 januari 2008.
  • Nadler, C. F., R. S. Hoffmann, J. H. Honacki en D. Pozin. 1977. Chromosomale evolutie in chipmunks, met speciale nadruk op A en B karyotypes van het subgenus Neotamias. Am. Mid. Nat. 98: 343-353.
  • Nichols, J. D. en E. Nyholm. 1995. Een beknopt woordenboek van Minnesota Ojibwe. Minneapolis: University of Minnesota Press. ISBN 0816624275.
  • Piaggio, A. J. en G. S. Spicer. 2001. Moleculaire fylogenie van de chipmunks afgeleid van mitochondriale cytochroom b- en cytochroomoxidase II-gensequenties. Moleculaire fylogenetica en evolutie 20(3): 335-350.
  • Whitaker, J. O. en R. Elman. 1980. De Audubon Society Field Guide to North American Mammals2e editie. New York: Knopf. ISBN 0394507622.
  • White, J. A. 1953. Het baculum in de chipmunks van West-Noord-Amerika. Univ. Kansas Publ. Mus. Nat. Hist. 5(35): 611-631.
  • Wilson, D. E. en D. M. Reeder. 2005. Zoogdierensoorten van de wereld: een taxonomische en geografische referentie. Baltimore: Johns Hopkins University Press. ISBN 0801882214.

Pin
Send
Share
Send