Ik wil alles weten

Muskusrat

Pin
Send
Share
Send


De muskusrat of muskusrat (Ondatra zibethicus), de enige soort in geslacht Ondatra, is een middelgrote semi-aquatische knaagdier afkomstig uit Noord-Amerika en geïntroduceerd in delen van Europa, Azië en Zuid-Amerika. De muskusrat wordt gevonden in wetlands en is een zeer succesvol dier in een breed scala aan klimaten en omgevingen.

De muskusrat speelt een belangrijke rol in de natuur en is een bron van voedsel en bont voor de mens, en soms ook een plaag.

Overzicht en beschrijving

Muskrats kunnen in algemene zin als ratten worden beschouwd, omdat ze middelgrote knaagdieren zijn met een aanpasbare levensstijl en een omnivoor dieet. Het zijn echter geen zogenaamde "echte ratten" die tot het geslacht behoren Rattus. Muskrats zijn leden van de Muroidea-superfamilie, samen met vele andere knaagdieren, waaronder de meeste muizen en ratten, en maken deel uit van de Cricetidae-familie, waaronder hamsters, lemmings, roedelratten en vele anderen.

De muskusrat is een van de grotere "ratten". Het is ongeveer 40 tot 60 centimeter (16 tot 24 inch) lang, bijna de helft van die staart, en weegt 700 tot 1800 gram (1,5 tot 4 pond). Het is ongeveer vier keer de grootte van de bekendste rat, de bruine rat (Bruine rat), die in grote aantallen voorkomen als ongedierte in Noord-Amerika en Europa en ook veel voorkomen als huisdieren en proefdieren. Muskrats zijn veel kleiner dan bevers (Castor canadensis), met wie ze vaak hun leefgebied delen. Volwassen bevers wegen van 14.000 tot 40.000 gram (30 tot 88 pond) (Nowak 1983).

Muskrats zijn bedekt met korte, dikke vacht, die medium tot donkerbruin van kleur is, met de buik een beetje lichter. De vacht heeft twee lagen, waardoor ze worden beschermd tegen het koude water. Ze hebben lange staarten die zijn bedekt met schubben in plaats van haar en zijn verticaal platgemaakt om hen te helpen bij het zwemmen. Wanneer ze over land lopen, sleept de staart over de grond, waardoor hun sporen gemakkelijk te herkennen zijn. De naam van de muskusrat komt van de twee geurklieren, die bij zijn staart worden gevonden. Ze geven een sterke "muskusachtige" geur af, die de muskusrat gebruikt om zijn territorium te markeren (Caras 1967; Nowak 1983).

Muskrats zijn, net als de meeste knaagdieren, productieve fokkers. Vrouwtjes kunnen 2 tot 3 nesten per jaar krijgen van 6 tot 8 jongen elk. De baby's worden klein en haarloos geboren en wegen slechts ongeveer 22 gram (0,8 gram). In zuidelijke omgevingen rijpen jonge muskrats in 6 maanden, terwijl het in koudere noordelijke omgevingen ongeveer een jaar duurt. Muskratpopulaties lijken, net als die van sommige andere knaagdieren, een regelmatig stijgingspatroon en dramatische achteruitgang over een periode van zes tot tien jaar te doorlopen (MU 2007).

Het semi-waterleven van de muskrats

Muskrat lodge, Maryland, Verenigde Staten

Muskrats zijn te vinden in het grootste deel van Canada en de Verenigde Staten en een klein deel van Noord-Mexico. Ze bewonen altijd wetlands, gebieden in of nabij zout- en zoetwatermoerassen, rivieren, meren of vijvers. Ze zijn niet te vinden in de staat Florida waar Neofiber alleni, de muskrat met ronde staart of de waterrat van Florida, vult hun nis (Caras 1967).

Muskrats brengen veel van hun tijd in het water door en zijn goed geschikt voor hun semi-waterleven, zowel in als buiten het water. Muskrats kunnen maximaal 15 minuten onder water zwemmen. Hun lichamen, zoals die van zeehonden en walvissen, zijn minder gevoelig voor de opbouw van koolstofdioxide dan die van de meeste andere zoogdieren. Ze kunnen hun oren afsluiten om het water buiten te houden. Hun achterpoten zijn semi-zwemvliezen, hoewel tijdens het zwemmen de staart hun belangrijkste voortstuwingsmiddel is (Voelker 1986).

Muskrats leven normaal in familiegroepen bestaande uit een mannelijk en vrouwelijk paar en hun jongen. Muskrat-families bouwen nesten om zichzelf en de jongen te beschermen tegen kou en roofdieren. Uitgebreide holen worden in de grond gegraven naast het water met een onderwateringang. In moerassen zijn lodges gebouwd van vegetatie en modder. In besneeuwde gebieden houden ze de openingen naar hun lodges open door ze te dichten met vegetatie, die ze elke dag vervangen. De meeste muskusrat lodges worden weggevaagd in de lente overstromingen en moeten elk jaar worden vervangen. Muskrats bouwen ook voedselplatforms in wetlands. Het is gebruikelijk om muskrats ook in beverhutten te vinden. Muskrats helpen open gebieden in moerassen te behouden, wat helpt om habitat te bieden voor watervogels (Nowak 1983, Attenborourgh 2002; MU 2007).

In het voorjaar vechten muskrats vaak met andere muskrats over territorium en potentiële partners. Velen raken gewond of gedood in deze gevechten.

Muskrats zijn het meest actief 's nachts of bij zonsopgang en zonsondergang. Ze voeden zich met cattails en andere waterplanten. Ze slaan geen voedsel op voor de winter, maar eten soms de binnenkant van hun lodges of stelen voedsel dat bevers hebben opgeslagen. Plantaardig materiaal maakt ongeveer 95 procent van hun voeding uit, maar ze eten ook kleine dieren zoals zoetwatermosselen, kikkers, rivierkreeftjes, vissen en kleine schildpadden (Caras 1967; Nowak 1983).

Muskrats bieden een belangrijke voedselbron voor vele andere dieren, waaronder nertsen, vossen, coyotes, wolven, lynxen, beren, adelaars, slangen, alligators en grote uilen en haviken. Otters, brekende schildpadden en grote vissen zoals snoek-prooi op baby muskrats. In de winter voeden kariboes en elanden zich soms met de vegetatie die muskusrat-lodges vormt wanneer ander voedsel schaars is (MU 2007).

Muskrats en mensen

Muskrat in Frankrijk

Muskrats zijn soms een voedselbron voor mensen geweest. Men zegt dat muskusvlees naar konijn of eend smaakt. In het rooms-katholieke aartsbisdom van Detroit is er een langdurige dispensatie waardoor katholieken muskusrat kunnen consumeren op Aswoensdag en de vrijdag van de vastentijd wanneer het eten van vlees, behalve vis, verboden is. Omdat de muskusrat in water leeft, wordt het in dit geval als een vis beschouwd (Lukowski 2007), net als de capibara, een ander knaagdier.

Indianen beschouwen de muskusrat al lang als een zeer belangrijk dier. In verschillende Indiaanse scheppingsmythen duikt de muskusrat naar de bodem van de oerzee om de modder naar boven te brengen waaruit de aarde is geschapen, nadat andere dieren in de taak hadden gefaald. De naam muskusrat komt uit de Cree-taal, terwijl Franstalige Canadezen de muskrat noemen ratten musqué (Musgrave 2007; MU 2007).

Muskrat-vacht is erg warm en van goede kwaliteit, en het vangen van muskrats voor hun vacht werd een belangrijke industrie in de Verenigde Staten van het begin van de twintigste eeuw. In die tijd werden muskrats als een pelsbron in Europa geïntroduceerd. Ze verspreidden zich over Noord-Europa en Azië. Sommige Europese landen, zoals België en Nederland, beschouwen de muskusrat als een plaag die moet worden uitgeroeid. Daarom wordt het dier gevangen en gejaagd om de populatie in bedwang te houden. De muskusrat wordt als een plaag beschouwd omdat zijn ingraving schade veroorzaakt aan de dijken en dijken waarvan deze laaggelegen landen afhankelijk zijn voor bescherming tegen overstromingen. Muskrats eten soms ook maïs en andere landbouw- en tuingewassen (Nowak 1983).

Muskrats blijven bloeien in het grootste deel van hun inheemse habitat en in gebieden waar ze zijn geïntroduceerd. (Ze werden ook geïntroduceerd in Zuid-Zuid-Amerika.) Hoewel veel wetlandhabitat is geëlimineerd vanwege menselijke activiteit, is een nieuwe muskusrathabitat gecreëerd door de aanleg van kanalen of irrigatiekanalen en de muskusrat blijft gewoon en wijdverspreid. Ze kunnen leven langs stromen die het zwavelhoudende water bevatten dat wegvloeit uit kolenmijnen. Vissen en kikkers vergaan in dergelijke beekjes, maar muskrats kunnen gedijen en de wetlands bezetten. Muskrats profiteren ook van menselijke reductie van sommige van hun roofdieren (Nowak 1983).

Referenties

  • Attenborough, D. 2002. Het leven van zoogdieren. Princeton, New Jersey: Princeton University Press. ISBN 0691113246.
  • Caras, R. 1967. Noord-Amerikaanse zoogdieren. New York: Galahad Books. ISBN 088365072X.
  • Lukowski, K. 2007. "Muskrat-liefde? Het is een vast iets voor stroomafwaarts gebied." De officiële website voor het aartsbisdom van Detroit. Ontvangen op 11 november 2007.
  • McMaster University (MU). 2007 De muskusrat. ScienceMcMaster. Ontvangen op 11 november 2007.
  • Musgrave, P. 2007. Hoe de muskusrat de wereld schiep. Muskrat.com. Ontvangen op 11 november 2007.
  • Nowak, R. en J. Paradiso. 1983. Walker's Mammals of the World. Baltimore, Maryland: The John Hopkins University Press. ISBN 0801825253.
  • Voelker, W. 1986. De natuurlijke geschiedenis van levende zoogdieren. Medford, New Jersey: Plexus Publishing, Inc. ISBN 0937548081.

Pin
Send
Share
Send