Pin
Send
Share
Send


Pelikaan is de algemene naam voor een van de grote watervogels waaruit het geslacht bestaat pelecanus van de familie Pelecanidae, gekenmerkt door zware lichamen, lange nek, voeten met zwemvliezen waarin alle vier de tenen worden verbonden door het web, en een lange rechte snavel met een onderscheidende, te verdelen, veerloze buidel die wordt gebruikt voor het vangen en vasthouden van prooien (voornamelijk vissen). Er zijn ongeveer acht soorten pelikanen.

Moderne pelikanen zijn te vinden op alle continenten behalve Antarctica. Ze komen meestal voor in warme gebieden, hoewel broedgebieden 45 ° ten zuiden bereiken (Australische pelikaan, P. conspicillatus) en 60 ° Noord (Amerikaanse witte pelikanen, P. erythrorhynchos, in het westen van Canada) (Nelson et al. 2003). Vogels van binnenwateren en kustwateren, ze zijn afwezig in poolgebieden, de diepe oceaan, oceanische eilanden en het binnenland van Zuid-Amerika.

Pelikanen spelen een belangrijke ecologische rol in voedselketens en consumeren voornamelijk vis en ongewervelde dieren, maar ook enkele kleine gewervelde dieren, en de eieren, jongen of volwassenen worden geconsumeerd door roofvogels, reptielen, ratten, katten en honden. Voor mensen draagt ​​hun unieke vorm en gedrag en sierlijk zwemmen en vliegen bij aan het menselijk genot van de natuur. Bovendien worden sommige gevangen voor voedsel, kleding of vermoedelijke medische doeleinden (Howard 2003).

Overzicht en beschrijving

Samen met de darters, aalscholvers, jan-van-gent, boobies, fregatvogels en tropische vogels, vormen pelikanen de orde Pelecaniformes. Leden van Pelecaniformes zijn middelgrote tot grote watervogels met poten waarin alle vier de tenen worden verbonden door een web (totipalmate) (Howard 2003). De jongen worden atriciaal geboren, wat betekent dat ze gesloten ogen hebben en hulpeloos zijn, waardoor ze door een volwassene moeten worden verzorgd. Met uitzondering van de tropen, hebben ze allemaal geen geboorte (Howard 2003). Bij de meeste pelecaniforme vogels bevindt zich een uitzetbare zakvormige zak op de onderste onderkaak, die in pelikanen kaal en hangend is (losjes overhandigend), terwijl in tropische vogels bevederd is en in fregatvogels kaal, rood en opblaasbaar is (Howard 2003) .

Pelikanen omvatten de pelecanus geslacht. Doorgaans wordt dit beschouwd als het enige geslacht binnen de Pelecanidae-familie (pelican family) (Myers et al. 2008). Sommige taxonomieën omvatten echter binnen het geslacht Pelecanidae het geslacht Balaeniceps, met zijn enige bestaande soort, de schoenbek (Balaeniceps rex) (ITIS 1998b). Mayr (2003) vond ook fylogenetische overeenkomsten tussen de shoebill en de pelikanen.

Een pelikaan op water.

Pelikanen zijn grote vogels met enorme, buidelrekeningen. De kleinste is de bruine pelikaan (P. occidentalis)waarvan de kleinere individuen slechts 2,75 kilogram (6 pond), 106 centimeter (42 inch) lang kunnen zijn en een spanwijdte van slechts 1,83 meter (6 voet) kunnen hebben. De grootste wordt verondersteld de Dalmatische pelikaan te zijn (P. crispus), met een maximale lengte van 15 kilogram (33 pond), 183 centimeter (72 inch), met een maximale spanwijdte van bijna 3,5 meter (11,5 voet). De Australische pelikaan heeft de langste rekening van alle vogels (Nelson et al. 2003).

Pelikanen zwemmen goed met hun korte, sterke benen en hun voeten met alle vier de tenen met zwemvliezen. De staart is kort en vierkant, met 20 tot 24 veren. De vleugels zijn lang en hebben het ongewoon grote aantal 30 tot 35 secundaire vliegveren. Een laag speciale vezels diep in de borstspieren kan de vleugels stijf horizontaal houden voor glijden en stijgen. Zo kunnen ze thermiek benutten om meer dan 150 kilometer (100 mijl) naar voedingsgebieden te pendelen (Nelson et al. 2003).

Pelikanen wrijven de achterkant van hun hoofd op hun gladde klieren om zijn olieachtige afscheiding op te nemen, die ze overbrengen naar hun verenkleed om het waterdicht te maken (Nelson et al. 2003).

Voeden

Een pelikaan met een open keelzak.

Het normale dieet van een pelikaan bestaat meestal uit vis, maar ze eten ook weekdieren, amfibieën, schaaldieren en, in sommige gevallen, kleinere vogels (BBC 2006; Clarke 2006). Ze vangen vaak vis door de keelzak uit te breiden. Daarna moeten ze het zakje boven het oppervlak laten leeglopen voordat ze kunnen slikken. Deze operatie duurt maximaal een minuut, gedurende welke tijd andere zeevogels vooral de vis zullen stelen. Pelikanen op hun beurt, soms piraten prooi van andere zeevogels (Nelson et al. 2003).

Een Australische pelikaan die zijn bek schijnbaar binnenstebuiten dwingt, Lakes Entrance, Victoria

De witte pelikanen vissen vaak in groepen. Ze zullen een lijn vormen om scholen kleine vissen in ondiep water te jagen en ze vervolgens eenvoudig op te scheppen. Grote vissen worden gevangen met de bill-tip, vervolgens in de lucht gegooid om te worden gevangen en eerst in de slokdarmkop geschoven.

De bruine pelikaan van Noord-Amerika duikt meestal voor zijn prooi. In zeldzame gevallen passen andere soorten, zoals de Peruaanse pelikaan en de Australische pelikaan, deze methode toe.

Gedrag en voortplanting

Pelikanen zijn gregair en nestelen koloniaal. De in de grond nestelende (witte) soorten hebben een complexe gemeenschappelijke verkering waarbij een groep mannen een enkele vrouw achtervolgt in de lucht, op het land of in het water terwijl ze naar elkaar wijzen, gapend en hun rekeningen naar elkaar duwen. Ze kunnen het proces in een dag voltooien. De boomnestende soorten hebben een eenvoudiger proces waarbij neergestreken mannetjes adverteren voor vrouwtjes (Nelson et al. 2003). Paren zijn monogaam voor een enkel seizoen, maar de paarband strekt zich alleen uit tot het nestgebied; vrienden zijn onafhankelijk van het nest.

Bij alle soorten begint de copulatie kort na het paren en duurt deze 3 tot 10 dagen voor het leggen van eieren. Het mannetje brengt de nestmateriaal-grond-nesters (die misschien geen nest bouwen) soms in de buidel en boom-nesters kruiselings in de snavel. Het vrouwtje verzamelt het materiaal om een ​​eenvoudige structuur te vormen (Nelson et al. 2003).

Beide geslachten incuberen met de eieren bovenop of onder de voeten. Ze kunnen worden weergegeven bij het veranderen van diensten. Alle soorten leggen minstens twee eieren en het broedsucces voor ongestoorde paren kan oplopen tot 95 procent, maar vanwege concurrentie tussen broers en zussen of ronduit siblicide, sterft meestal alle nestling binnen de eerste paar weken (of later in het roze- soorten en vogels met een snavel). De jongen worden overvloedig gevoed. Voor of vooral na het eten kunnen ze een aanval lijken te hebben die eindigt met bewusteloos vallen; de reden is niet duidelijk bekend (Nelson et al. 2003).

Ouders van grondnestende soorten hebben nog een ander vreemd gedrag: ze slepen oudere jongen soms ruw rond het hoofd voordat ze ze voeren. De jongen van deze soort verzamelen zich in "peulen" of "crèches" van maximaal 100 vogels waarin ouders alleen hun eigen nakomelingen herkennen en voeden. Na zes tot acht weken dwalen ze rond, af en toe zwemmen ze en oefenen ze gezamenlijk eten (Nelson et al. 2003).

Jong van alle soorten vluchten 10 tot 12 weken na het uitkomen. Ze kunnen achteraf bij hun ouders blijven, maar worden nu zelden of nooit gevoed. Het algemene foksucces is zeer inconsistent (Nelson et al. 2003).

Soorten

Typisch worden acht soorten pelikanen herkend, hoewel de Peruaanse pelikaan soms als specifiek voor de bruine pelikaan wordt beschouwd (Nelson et al. 2003). Ze kunnen worden verdeeld in twee groepen: die met meestal wit volwassen verenkleed, die op de grond nestelen (Australische, Dalmatische, grote witte en Amerikaanse witte pelikanen), en die met grijs of bruin verenkleed, die in bomen nestelen (roze rug) , ter plaatse gefactureerd en bruin) of zeestralen (Peruaanse pelikaan) (Nelson et al. 2003).

  • Bruine pelikaan Pelecanus occidentalis

  • Peruaanse pelikaan Pelecanus thagus

  • Amerikaanse witte pelikaan Pelecanus erythrorhynchos

  • Grote witte pelikaan Pelecanus onocrotalus

  • Roze pelikaan Pelecanus rufescens

  • Spot-billed pelikaan Pelecanus philippensis

  • Australische pelikaan Pelecanus conspicillatus

  • Dalmatische pelikaan Pelecanus crispus

De Dalmatische pelikaan en de ter plaatse gefactureerde pelikaan zijn de zeldzaamste soort, met de populatie van de voormalige geschat op tussen 10.000 en 20.000 (BL 2006) en die van de laatste op 13.000 tot 18.000 (BL 2004). Aangenomen wordt dat de meest voorkomende de Australische pelikaan is (hoewel sommige schattingen de witte pelikaan bij een hogere populatie hebben geplaatst).

Uit het fossielenbestand is bekend dat pelikanen al meer dan 40 miljoen jaar bestaan, het vroegste fossiel pelecanus wordt aangetroffen in vroege Mioceenafzettingen in Frankrijk. Prehistorische geslachten zijn genoemd Protopelicanus en Miopelecanus. De vermeende Mioceen-pelikaan Liptornis uit Argentinië is een nomen dubium, gebaseerd op tot nu toe onbepaalde fragmenten (Olson 1985).

Een aantal fossiele soorten zijn ook bekend van het bestaande geslacht pelecanus:

  • Pelecanus alieus (Late Pliocene of Idaho, VS)
  • Pelecanus cadimurka
  • Pelecanus cauleyi
  • Pelecanus gracilis
  • Pelecanus halieus
  • Pelecanus intermedius
  • Pelecanus odessanus
  • Pelecanus schreiberi
  • Pelecanus sivalensis
  • Pelecanus tirarensis

Symboliek en cultuur

Een pelikaan in haar vroomheidEen pelikaan die zichzelf vulning

In het middeleeuwse Europa werd gedacht dat de pelikaan bijzonder aandachtig was voor haar jongen, tot het punt dat ze haar eigen bloed moest geven wanneer er geen ander voedsel beschikbaar was. Als gevolg hiervan werd de pelikaan een symbool van de passie van Jezus en van de eucharistie. Het werd ook een symbool in bestières voor zelfopoffering en werd gebruikt in de heraldiek ("een pelikaan in haar vroomheid" of "een pelikaan die zichzelf verwondde"). Een andere versie hiervan is er een waarin de pelikaan werd beschouwd om zijn jongen te doden en ze vervolgens met zijn bloed op te wekken, dit is analoog aan het offer van Jezus. Het symbool van de Irish Blood Transfusion Service (IBTS) is dus een pelikaan en gedurende het grootste deel van zijn bestaan ​​was het hoofdkantoor van de dienst gevestigd in Pelican House in Dublin, Ierland.

De emblemen van zowel Corpus Christi College, Cambridge en Corpus Christi College, Oxford, zijn pelikanen, die het gebruik ervan tonen als een middeleeuws christelijk symbool (Corpus Christi betekent "lichaam van Christus").

Evenzo zegt een volksverhaal uit India dat een pelikaan haar jongen heeft vermoord door een ruwe behandeling, maar toen zo berouwvol was dat ze ze met haar eigen bloed heeft opgewekt (Nelson et al. 2003).

Deze legendes zijn mogelijk ontstaan ​​omdat de pelikaan leed aan een ziekte die een rode vlek op zijn borst achterliet. Als alternatief kan het zijn dat pelikanen eruit zien alsof ze zichzelf steken terwijl ze hun rekening vaak in hun borst drukken om hun buidel volledig leeg te maken. Nog andere mogelijkheden zijn dat ze hun rekeningen vaak op hun borsten laten rusten en dat de Dalmatische pelikaan in het vroege broedseizoen een bloedrode buidel heeft (Nelson et al. 2003).

Galerij

  • Pelikanen reizen vaak in groepen

  • Reliëf van een "pelikaan in haar vroomheid"

  • Een bruine pelikaan tijdens de vlucht

  • Bruine pelikaankudde over de baai van Havana

  • Bruine pelikanen, Melbourne, Florida, Verenigde Staten.

  • Oostelijke witte pelikaan, Blackpool Zoo.

  • Roze pelikaan, San Diego Wild Animal Park

Referenties

  • BBC. 2006. Pelikaan slikt duif in park. BBC nieuws 25 oktober 2006. Teruggevonden op 19 augustus 2008.
  • Birdlife International (BL). 2006. Pelecanus crispus (kwetsbaar). 2007 IUCN Rode lijst van bedreigde soorten. Ontvangen 19 augustus 2008.
  • Birdlife International (BL). 2004. Pelecanus philippensis (bijna bedreigd). 2007 IUCN Rode lijst van bedreigde soorten. Ontvangen 19 augustus 2008.
  • Clarke, J. 2006. Duivenmaaltijd voor pelikanen niet zo zeldzaam. BBC nieuws 30 oktober 2008. Ontvangen 19 augustus 2008.
  • Howard, L. 2003. Pelecaniformes. Animal Diversity Web. Ontvangen 19 augustus 2008.
  • Geïntegreerd taxonomisch informatiesysteem (ITIS). 1998a. Pelecanus Linnaeus, 1758. Taxonomisch serienummer: 174683. Ontvangen 19 augustus 2008.
  • Geïntegreerd taxonomisch informatiesysteem (ITIS). 1998b. Pelecanidae. Taxonomisch serienummer: 174682. Ontvangen 19 augustus 2008.
  • Mayr, G. 2003. De fylogenetische affiniteiten van de shoebill (Balaeniceps rex). Journal für Ornithologie 144(2): 157-175.
  • Myers, P., R. Espinosa, C. S. Parr, T. Jones, G. S. Hammond en T. A. Dewey. 2008. Pelecanidae. Animal Diversity Web. Ontvangen 19 augustus 2008.
  • Nelson, J. B., E. A. Schreiber en R. W. Schreiber. 2003. Pelikanen. In C.M. Perrins, ed., Firefly Encyclopedia of Birds. Toronto: Firefly Books. ISBN 1552977773.
  • Olson, S. L. 1985. Faunale omzet in Zuid-Amerikaanse fossiele avifauna's: de tekortkomingen van het fossielenbestand. Evolutie 39(5): 1174-1177.

Bekijk de video: "IS DAT EEN PELIKAAN?!" - (Oktober 2021).

Pin
Send
Share
Send